Bekkenoefentherapie

Je hebt als bekkenspecialist te maken met klachten die vaak veroorzaakt worden door overspanning of te weinig spanning en weinig kracht van de bekkenbodemspieren. Deze spier bestaat uit drie lagen waar de kringspier, de vagina en de plasbuis in uitmonden. De spier ligt ingebed in het bekken en vormt een stevige steun aan de onderzijde van de romp. Als door mentale en/of fysieke spanning hierin het evenwicht verstoord is geraakt zullen klachten het gevolg kunnen zijn.

Deze spanningen kunnen ontstaan door intensieve ervaringen of gebeurtenissen in iemands leven, of continue “alle ballen hoog moeten houden”.  Fysiek vaak bij zwangerschap en andere bestaande lichamelijke klachten. Niet alleen volwassenen maar ook kinderen kunnen klachten hebben in dit gebied.

  • Als bekkenspecialist zul je eerst duidelijk in de intake nagaan wat het probleem is omtrent de klachten van de client en eventuele aanverwante klachten. In het eerste consult zal er vastgesteld worden waar de behandeling op gericht gaat worden. We zien in onze praktijk mensen met zeer verschillende klachten.Zo zijn er klachten rond de plas gewoonten (urine incontinentie), toiletgang (obstipatie, fissuren, fistels en andere ontstekingen), pijnklachten rond de genitaliën, maar ook lage rugklachten, ademhalingsproblemen en pijn in lage rug, onderbuik, en soms in de schouders en nek.

De bekkenbodemspieren vormen een soort ‘hangmatje’ onderaan het bekken en helpen onder andere bij de ademhaling

  • Er zal na de eerste keer altijd een advies, onderzoek en oefening meegegeven worden. Zo kan de cliënt al snel aan de slag. Er wordt in de daaropvolgende 4 weken intensief gewerkt aan bewustwording, voelen, actief maar subtiel oefenen, en het integreren van aangeleerde houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. Daarna wordt vaak de regelmaat in bezoeken afgebouwd.